ОГРЕВ ЗА УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ
30.11.2011

Након успешно остварене активности на пројекту „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, руководство Градске општине Палилула наставило је да прати и помаже угрожене породице. Обезбеђен је огрев за 50 социјално најугроженијих домаћинстава како у градском тако и на сеоском подручију општине. Обилазак домаћинстава ове недеље обавили су Милош Стојковић, члан Већа општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине са сарадницима.

СТИГЛА СТРУЈА А УСКОРО И ВОДА
Добривоје и Слободанка Златановић живе у кући од блата-туглари у Мраморском потоку. Кућа је у јако лошем стању. Улазна врата се не затварају а зидови су напукли. У једној просторији је због тога хладно као да је отворен простор а ништа боље није ни у другој соби у којој се ложи и где живи овај брачни пар. Воду немају а струја је овом домаћинству, због великог дуга, искључена пре 6 до 7 година. Социјална помоћ коју је примала породици Златановић у износу од 2.481 динара, почетком ове године је из непознатих разлога укинута. Док су били здрави, овај брачни пар је ишао у надницу. Добривоје је радио најтеже физичке послове не би ли зарадио новац за породицу. Слободанка сада има 64 године и тешко је болесна. Болује од више болести и готово је непокретна. Болује од бубрега, шећерне болести, прима инсулин свакодневно, каже Добривоје. Веома често пада у кому. Добривоје има 65 година и на њему је пало цело домаћинство. Он и кува и меси хлеб и води бригу о супрузи Слободанки. Златановићи имају три ћерке, али свака од њих живи јако тешко, тако да од њих, како каже Добривоје, помоћ не могу да очекују. На иницијативу Градске општине Палилула, по речима Милоша Стојковића члана општинског Већа у сарадњи са председником општине Мерошина Слободаном Тодоровићем и подршку директора ЕД „Југоисток“д.о.о Ниш,ЕД Прокупље-Погон Мерошина, сагледано је и ово домаћинство. Породици Златановић, по речима већника Стојковића, биће обезбеђен и прикључак на водоводну мрежу и превоз Слободанке Златановић до Клиничког центра како би јој био пружен одговарајући здравствени третман.

ДРВА ЗА СТАНИШУ У ЛАЛИНЦУ
Станиша Ђорђевић (рођен 1959) живи сам селу Лалинц. Радио је 24 година у Електронској индустрији Ниш. Од 2006. године, након смрти оца, који је био вредан занатлија, радник Машинске индустрије Ниш, чувао је мајку која је била непокретна. Живели су од њене пензије. Након смрти мајке све се променило. Станиша је остао без прихода и живи у јако запуштеном домаћинству. Његово здравствени стање се вишеструко погоршало. Станиша не поседује земљу тако да храну добија од родбине и добрих људи. Здравствено стање и отуђеност Станише гаси живот и у овој породици?

У протеклој години, Градска општина Палилула обезбедила је да  4908 социјално-угрожени житељи Палилуле добију бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица. Донације у храни и огреву само су употпунике лепезу активности које су усмерене ка грађанима којима је помоћ неопходна а често нису на евиденцији Центра за социјални рад.